Den dvacátý první - Příjezd na ostrov Phu Quoc

Opustili jsme deltu Mekongu. Ranním busem jsme se přesunuli na západní pobřeží pevninského Vietnamu do přístavu Rach Gia. Příští čtyři noci bychom rádi strávili dovolenkově na plážích ostrova Phu Quoc.

"Ticket to island," nabízí nám na první pohled nesympatický Vietnamec lístky na trajekt hned, jak vykročíme z taxíku v přístavišti. "Ne, díky. My si je koupíme sami." Jsme před terminálem, říct si na okýnku o čtyři vstupenky na palubu po 340 000 donzích zvládneme bez pomoci jiných. Ten protiva nás ale stejně pronásleduje dovnitř. Jiný Vietnamec u přepážky se ani neobtěžuje přerušit telefonní hovor a jen před nás nasune ceduli: "Vyprodáno." Cože!? Jsou dvě hodiny do odjezdu a žádný lístek na dnešní poslední spoj odjíždějící ve 13:00 není!? Z úst nám vypadne celá řádka výrazů. Nepříjemný chlápek vytahuje z obálky čtyři lístky a hlásí: "Black market, 400 000 one ticket." Ten hajzl! Takže takhle to tady chodí. Jednoznačně jsme na okýnku viděli ještě pár lístků v bločku, ale ty evidentně čekají na někoho se správnou výškou a barvou pleti. Bělochu, připlať nebo nejedeš. Místní mafie bude mít dneska žně. Co se dá dělat. Ztratit den určitě nechceme. Od překupníka kupujeme lístky celkem za 1 600 000 dongů a jdeme uklidnit vztek polévkou pho a hraním karet.

Ve 13:00 rychlý trajekt s názvem Superdong opouští pevninský přístav Rach Gia. Po dvou a půl hodinách, při kterých se na nás všech projevuje třetí vstávání kolem páté ranní v řadě, přistáváme v přístavu na ostrově Phu Quoc. 

Phu Quoc je tropický ostrov v Thajském zálivu patřící Vietnamu, zeměpisnou polohou je však výrazně blíže Kambodže. Kambodžská hranice se nachází pouhých 15 km od jeho severozápadního břehu. Na největším ostrově země žije asi 80 000 obyvatel. Většinu plochy však zabírá hornatý Národní park Phu Quoc.

Naši třídenní relaxační dovolenou jsme se rozhodli strávit v hlavním městě ostrova Duong Dong. Našli jsme si pokoj hned u pláže a odtud plánujeme podnikat plavací, moto a gastronomické výlety. První večerní gastronomickou procházku máme před sebou právě teď, a tak se pro dnešek loučím. Dobrou chuť.