Den sto čtyřicátý osmý - Erasmácká kuchařka - díl třetí
Přesouváme se v čase zase o měsíc dál, nejprve do 18. dubna. Tento den si vybrala naše nizozemsko-belgická kamarádka Mijke, aby nám předvedla své kuchařské umění, a uspořádala Lasagna party. Lasagní skutečně nedostatek nebyl. Mijke na nás nešetřila a vytvořila hned pět druhů. Tady je jeden za všechny:
12) Lasagne alá Mijke
Ingredience: Lasagne, špagetová omáčka, mleté hovězí maso, hrášek, kukuřice, brokolice, květák, čedar, mozzarela
Příprava: Nejprve si připravíme náplň. Na oleji osmažíme mleté maso a přilijeme špagetovou omáčku. Rozředíme vodou a přivedeme k varu. Můžeme dochutit solí, cukrem a kořením. Přisypeme zeleninu a necháme povařit, aby kvéták a brokolice změkly. Poté podle návodu na obalu přichystáme lasagnové plátky. Ty pak postupně klademe do vymaštěné zapékací nádoby, proléváme náplní a zasypáváme mozzarelou. Navrch nastrouháme čedar a necháme zapékat v předehřáté troubě asi 30 minut.
(Kromě této měla Mijke varianty například pro nemasovce, tuňákovce a milovníky vepřového. Kiitos!)
13) Nizozemská bramborovo-jablečná specialitka
Ze strachu, že bude lasagní pro dvacet lidí málo, pustila se hostitelka ještě do jedné národní specialitky, jejíž jméno je mi dodnes záhadou. O postup upravený pro primitivní kolejní podmínky jsem se ale připravit nenechala.
Ingredience: 1 kg brambor, 75g jablečného džusu, skořice
Příprava: Oškrábejte brambory, nakrájejte a vařte, dokud nejsou úplně měkké. Čím měkčí, tím lepší. Ohřejte jablečnou šťávu. Rozmačkejte brambory a smíchejte s džusem. Přisypte skořici a promíchejte. Originální recept je prý složitější, minimálně tím, že se místo džusu rozvaří 1kg oloupaných jablek.
14) Banana Bread made in USA
Účastníci lasagnové párty se nemohli nechat zahanbit a někteří také přispěli svou troškou k uspokojení našich chuťových buněk. Asi nejvíc nás zaujal banánový chléb pocházející až z dalekého amerického Tennessee.
Ingredience: 2 hrnky mouky, prášek do pečiva, ¼ čajové lžičky soli, ½ hrnku másla, ¾ hrnku hnědého cukru, 2 vejce, 2 1/3 hrnku rozmixovaných přezrálých banánů.
Příprava: V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. V druhé ušleháme máslo s cukrem. Přidáme vejce a rozmixované banány. Vše musí být dokonale promíchané. Banánovou směs spojíme se směsí mouky. Těsto vylijeme lehce vymaštěné chlebové formy a dáme péct na 60-65 minut do trouby předehřáté na 175°C.
(Bon apetit přeje Lauren, Tennessee)
15) Suin narozeninový dort
Za pět měsíců pobytu v Turku jsme si užili nespočet narozeninových párty. Při takovém množství Erasmáků se jen těžce hledal týden (a pravděpodobně nenašel), kdy by někdo neslavil. Jedna taková párty probíhala z noci na 29.4., kdy bylo našemu brazilskému kamarádovi Rodrigovi krásných 22. Aby i sladkých, připravily mu jeho jihokorejské sousedky následující lahůdku:
Ingredience: 250g hořké čokolády, 140g másla, 200g smetany, 5 vajec, 160g cukru, 80g holandského kakaa, 60g mouky; na ozdobu: 200g smetany (na šlehání), moučkový cukr, jahody
Příprava: V hrnci rozehřejeme máslo a smetanu, přidáme na kostičky rozlámanou tmavou čokoládu a necháme rozpustit. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a smícháme s polovinou cukru, druhou polovinu vyšleháme se žloutky. Do žloutků přimícháme máslovo-čokoládovou směs, přidáme cukr a kakaový prášek a na závěr bílkovou pěnu. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v troubě předehřáté na 160-170°C po dobu minimálně 30-35 minut. Po vychladnutí dort ozdobíme šlehačkou, jahodami a pocukrujeme.
(Všechno nejlepší přeje Su, Seoul)
Na závěr Erasmácké kuchařky jsem si nechala po všech sladkostech, smažených sýrech, knedlících a lasagních něco zdravějšího, nebo alespoň trochu zdravějšího…
16) Γρεεκ σαλατα
Pod tímhle většinou Čechů asi nerozluštitelným názvem se skrývá jedno z nejtypičtějších řeckých jídel – řecký salát. Jím jsme si zpestřili poslední grill párty v Turku. Vřele doporučuju! A jak na něj…?
Ingredience: rajčata velká i cherry, červené cibule, okurky, feta sýr, olivový olej, sůl, osmažené osolené houskové kostičky, zelený pepř.
Příprava: Jednoduše nakrájíme všechnu zeleninu, která se nakrájet dá (kromě cherry rajčátek) a smícháme dohromady. Zalijeme olivovým olejem, lehce osolíme, opepříme, přidáme fetu a zasypeme osmaženými houstičkami.
(nemůže být nic lepšího, než řecký salát připravený pravým Řekem, takže „ευχαριστώ“ Nasos!)