Den sto čtyřicátý osmý - Erasmácká kuchařka - díl třetí

 Přesouváme se v čase zase o měsíc dál, nejprve do 18. dubna. Tento den si vybrala naše nizozemsko-belgická kamarádka Mijke, aby nám předvedla své kuchařské umění, a uspořádala Lasagna party. Lasagní skutečně nedostatek nebyl. Mijke na nás nešetřila a vytvořila hned pět druhů. Tady je jeden za všechny:

12) Lasagne alá Mijke

Ingredience: Lasagne, špagetová omáčka, mleté hovězí maso, hrášek, kukuřice, brokolice, květák, čedar, mozzarela

Příprava: Nejprve si připravíme náplň. Na oleji osmažíme mleté maso a přilijeme špagetovou omáčku. Rozředíme vodou a přivedeme k varu. Můžeme dochutit solí, cukrem a kořením. Přisypeme zeleninu a necháme povařit, aby kvéták a brokolice změkly. Poté podle návodu na obalu přichystáme lasagnové plátky. Ty pak postupně klademe do vymaštěné zapékací nádoby, proléváme náplní a zasypáváme mozzarelou. Navrch nastrouháme čedar a necháme zapékat v předehřáté troubě asi 30 minut.

(Kromě této měla Mijke varianty například pro nemasovce, tuňákovce a milovníky vepřového. Kiitos!)

 

13) Nizozemská bramborovo-jablečná specialitka

Ze strachu, že bude lasagní pro dvacet lidí málo, pustila se hostitelka ještě do jedné národní specialitky, jejíž jméno je mi dodnes záhadou. O postup upravený pro primitivní kolejní podmínky jsem se ale připravit nenechala.

Ingredience: 1 kg brambor, 75g jablečného džusu, skořice

Příprava: Oškrábejte brambory, nakrájejte a vařte, dokud nejsou úplně měkké. Čím měkčí, tím lepší. Ohřejte jablečnou šťávu. Rozmačkejte brambory a smíchejte s džusem. Přisypte skořici a promíchejte. Originální recept je prý složitější, minimálně tím, že se místo džusu rozvaří 1kg oloupaných jablek.

 

14) Banana Bread made in USA

Účastníci lasagnové párty se nemohli nechat zahanbit a někteří také přispěli svou troškou k uspokojení našich chuťových buněk. Asi nejvíc nás zaujal banánový chléb pocházející až z dalekého amerického Tennessee.

Ingredience: 2 hrnky mouky, prášek do pečiva, ¼ čajové lžičky soli, ½ hrnku másla, ¾ hrnku hnědého cukru, 2 vejce, 2 1/3 hrnku rozmixovaných přezrálých banánů.

Příprava: V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. V druhé ušleháme máslo s cukrem. Přidáme vejce a rozmixované banány. Vše musí být dokonale promíchané. Banánovou směs spojíme se směsí mouky. Těsto vylijeme lehce vymaštěné chlebové formy a dáme péct na 60-65 minut do trouby předehřáté na 175°C.

(Bon apetit přeje Lauren, Tennessee)

 

15) Suin narozeninový dort

Za pět měsíců pobytu v Turku jsme si užili nespočet narozeninových párty. Při takovém množství Erasmáků se jen těžce hledal týden (a pravděpodobně nenašel), kdy by někdo neslavil. Jedna taková párty probíhala z noci na 29.4., kdy bylo našemu brazilskému kamarádovi Rodrigovi krásných 22. Aby i sladkých, připravily mu jeho jihokorejské sousedky následující lahůdku:

Ingredience: 250g hořké čokolády, 140g másla, 200g smetany, 5 vajec, 160g cukru, 80g holandského kakaa, 60g mouky; na ozdobu: 200g smetany (na šlehání), moučkový cukr, jahody

Příprava: V hrnci rozehřejeme máslo a smetanu, přidáme na kostičky rozlámanou tmavou čokoládu a necháme rozpustit. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do sněhu a smícháme s polovinou cukru, druhou polovinu vyšleháme se žloutky. Do žloutků přimícháme máslovo-čokoládovou směs, přidáme cukr a kakaový prášek a na závěr bílkovou pěnu. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v troubě předehřáté na 160-170°C po dobu minimálně 30-35 minut. Po vychladnutí dort ozdobíme šlehačkou, jahodami a pocukrujeme.

(Všechno nejlepší přeje Su, Seoul)

 

Na závěr Erasmácké kuchařky jsem si nechala po všech sladkostech, smažených sýrech, knedlících a lasagních něco zdravějšího, nebo alespoň trochu zdravějšího…

 

16) Γρεεκ σαλατα

Pod tímhle většinou Čechů asi nerozluštitelným názvem se skrývá jedno z nejtypičtějších řeckých jídel – řecký salát. Jím jsme si zpestřili poslední grill párty v Turku. Vřele doporučuju! A jak na něj…?

Ingredience: rajčata velká i cherry, červené cibule, okurky, feta sýr, olivový olej, sůl, osmažené osolené houskové kostičky, zelený pepř.

Příprava: Jednoduše nakrájíme všechnu zeleninu, která se nakrájet dá (kromě cherry rajčátek) a smícháme dohromady. Zalijeme olivovým olejem, lehce osolíme, opepříme, přidáme fetu a zasypeme osmaženými houstičkami.

(nemůže být nic lepšího, než řecký salát připravený pravým Řekem, takže „ευχαριστώ“ Nasos!)