Den sto čtyřicátý sedmý - Erasmácká kuchařka - díl druhý

 Tak a máme tu druhý díl Erasmácké kuchařky. Dva týdny po úspěšné valentýnské večeři u kamarádů v nedaleké části Turku zvané Pilvilinna jsem uspořádala mezinárodní večeři já u sebe ve Student Village. Abychom osvěžili paměť chuťovým buňkám, dali jsme si znovu brazilské brigadeiro z minulého článku. K tomu jsme přidali následující lahůdky…

6) Thajské žluté kari kuře

Ingredience: plechovka kokosového mléka, kari pasta, rybí omáčka (něco na způsob sójovky), kuře na čtvrtky, voda, brambory, kukuřičný škrob

Příprava: Polovinu kokosového mléka vaříme ve velkém hrnci, ideálně v hlubší pánvi, na střední stupeň po dobu 30 vteřin. Přidáme kari pastu (může být i sypané koření, asi 2-3 lžíce) a důkladně promícháme s kokosovým mlékem. Přidáme rybí omáčku. Do vzniklé tekutiny ponoříme čtvrtky kuřete. Pokud vypadá omáčka příliš suše, přilijeme trochu vody a přikryjeme hrnec pokličkou, aby se kuře vařilo rychleji. Vaříme kuře tak dlouho, až je přibližně z poloviny hotové. Poté přidáme zbytek kokosového mléka, případně trochu vody. Přisypeme na kostičky nakrájené brambory, ujistíme se, že kuře i brambory jsou zalité omáčkou, přikryjeme opět hrnec poklicí a necháme vařit tak dlouho, dokud nejsou maso i brambory hotové. Nakonec přisypeme trochu kukuřičného škrobu a krátce povaříme. Podává se s rýží (Thajci ji vaří bez soli, já jsem jako asistentka nebyla včas upozorněná a sůl jsem do vody nasypala)

 (Díla se zhostil thajský šéfkuchař Pitoon a tímto mu děkuji za exkurzi do asijské kuchyně)

  

7) Vošouchy -ne, skutečně se nejedná o nadávku, jak si už mnozí mysleli. Vošouchy asi některým z vás nic neříkají, ale vězte, že se jedná o tradiční české jídlo – bramboráky. Zásadní rozdíl je v tom, že vošouchy tvoří zásadně klatovské ruce. Takže jak na ně…

Ingredience: brambory, mléko, mouka, vejce, sůl, majoránka, česnek, olej

Příprava: Nastrouháme syrové brambory, trochu prosolíme a po chvilce vymačkáme škrobovou vodu. Zalijeme troškou vlažného mléka (kdysi mě to naučila kamarádka a už nikdy jinak J), přidáme hodně, ale opravdu hodně nastrouhaného česneku, majoránku sůl a vejce. Postupně přisypáváme mouku, dokud nevznikne těsto tak akorát. Na trošce oleje smažíme na pánvi. Po prvním usmaženém vošouchu obvykle zjistíme, že musíme ještě dosolit, domajoránkovat, případně ještě více přičesnekovat J

 (Stejně jako při první ukázce české kuchyně, tak i tentokrát jsem se šéfování zhostila já a zaúkolovala ostatní)

 

8) Belgický salát

(zatím čekám na zprávu belgické kamarádky Sofie, která nám připravila obrovskou mísu vynikající zeleninové bomby)

 

(Udělala jsem výjimku a vložila s dovolením kamaráda jeho fotku - jednu za všechny)

 

 

Měsíc po této večeři se konala oficiální vařící akce pod záštitou ESN s názvem „Taste of Monttu“. Možná si pamatujete z krátké aktualitky. Dobrovolníci lecjakých národností nám uvařili něco pro jejich zemi tradičního. Tady je ukázka…

 

 9) Portugalské Raffaello – jednoduché a dokonalé!!!

Ingredience: strouhaný kokos, kondenzované mléko

Příprava: Smíchejte 500g strouhaného kokosu s plechovkou kondenzovaného mléka. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud nevznikne tuhá hmota. Menší lžičkou oddělujte malé porce a pomocí dlaní tvarujte kuličky. Abyste docílili sněhového efektu, vyválejte nakonec koule ještě v trošce kokosu. (Soukromě dodávám, že pro přiblížení se pravému Raffaellu bych ještě dovnitř přidala nějaký ten oříšek J)

(Děkuji nejlepšímu cukráři z Taste of Monttu, Josému)

 

 10) Polské Faworki

Ingredience: 250g mouky, 5 žloutků, 2 lžíce kysané smetany nebo jogurtu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce alkoholu (rum, vodka…), olej, moučkový cukr na posypání

Příprava: Smíchejte mouku, žloutky, smetanu, cukr a alkohol. Hněťte těsto, dokud není dostatečně tuhé. Rozválejte jej na tenkou placku a nechte ideálně půl hodiny odpočívat (autorky nenechávaly). Rozkrájejte na proužky o délce asi 10 cm a šířce 3 cm. Uprostřed proužku udělejte podélný řez, protáhněte otvorem jeden konec proužku (bohužel nemám vlastní foto), čímž vznikne jakási mašle. Takhle těsto smažte na oleji do zlatova. Nakonec posypte moučkovým cukrem (a třeba i se skořicí, je to ještě lepší).

(Díky patří Kasie, Patrycii a Esteře, které ten večer připravily mnohem více pochoutek)

 

11) Peruánské Rocoto relleno neboli plněné papriky

Ingredience: Na 4 porce – 4 papriky, 200g mletého hovězího masa, 2 stroužky česneku, lžička papriky (sladké nebo pálivé), červená cibule, jedno vařené a jedno čerstvé vejce, 50g arašídů, 100g sýra, 4 vařené brambory, 1/8 hrnku smetany, olej, petržel, kmín, cukr, sůl, pepř

Příprava: Nejprve odřízneme horní část papriky „jako pokličku“, papriky očistíme a zbavíme semínek. Poté připravíme náplň. Na pánvi opečeme mleté maso s cibulí, utřeným česnekem se solí, pepřem a solí. Přidáme trochu cukru, rozemleté pražené arašídy a nadrobno rozkrájené vařené vejce. Touto směsí plníme papriky. Do další nádoby rozdrobíme sýr, přilijeme smetanu a rozšleháme s vejcem. Dokořeníme solí a pepřem/paprikou. Papriky vyskládáme do vymaštěné mísy a zalijeme sýrovou směsí. Zazátkujeme horní částí papriky. Vařené brambory rozkrájíme na malé kousíčky, rozmístíme okolo paprik a posypeme petrželí. Pečeme asi 40 minut.

 (Ač nemasožrout, tak tuhle specialitku od Susany a Diega z Peru jsem si dala s chutí… gracias amigos paruanos J)

 

 

Den sto čtyřicátý sedmý - Erasmácká kuchařka - díl druhý

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek