Doprava

Autobusy

Mexiko má velmi kvalitní autobusovou dopravu na velké vzdálenosti. Síť není tak hustá, jak jsme zvyklí v Čechách, ale pro dopravu mezi většími, a hlavně turistickými městy, je ideální. Noční autobusy jsou pohodlné, sedačky se dají sklopit téměř až na lehátko, vepředu je spousta místa pro nohy a batoh, pokud si jej chcete celou noc hlídat. Jedinou nevýhodou, která může mít ale velké následky, je silná klimatizace. Během jízdy je v každém dálkovém autobuse zapnutá klimatizace, které hlavně u okna fouká velmi studený vzduch. Na cestu doporučuji dlouhé kalhoty, tričko s dlouhým rukávem a mikinu/bundu a ideálně ještě i něco přes hlavu, jinak se ráno probudíte s pěknou bolestí hlavy a rýmou. Jízdní řády a ceny můžete najít na následujících stránkách. https://www.ticketbus.com.mx/wtbkd/index.jsp(malá poznámka: „De paso“ v jízdním řádu znamená, že autobus nezastavuje na konečné na autobusovém nádraží, ale jen po cestě)

Colectivos

Colectiva jsou velmi oblíbenou součástí místní dopravy. Jedná se o automobily velikosti mikrobusu (většinou) pro 9 - 15 lidí. Nejezdí podle jízdního řádu, ale vždy, když se naplní. Jezdí po pravidelné trase, ale zastavují jen tam, kde chce někdo vystoupit nebo naopak nastoupit. Proto je potřeba hlavně v případě cesty do neznáma hned na začátku řidiči povědět, kam máte namířeno. Colectiva jsou levnou variantou cestování, ale neočekávejte žádný komfort. Jsou však ideální pro poznávání jedné ze stran života místních, kteří tento typ dopravy hojně využívají. Nenechte se zmást, pokud místní před vámi bude platit cenu nižší, než o kterou si řekne řidič vám, je to úplně normální a nejen v dopravě.

Trajekty

Na ostrovy v Karibiku jezdí trajekty. Zkušenosti mám s ostrovem Isla Mujeres. Ten je dostupný z Cancúnu z přístavů Puerto Juárez a Gran Puerto. Z prvně jmenovaného odjíždějí trajekty každou půlhodinu. Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 70 pesos, za zpáteční 140 pesos. Cena se vztahuje k prosinci 2012.

Diskusní téma: Doprava

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek