Jídlo

Indonéská kuchyně je stejně jako celá Indonésie velmi rozmanitá. Na každém ostrově a ostrůvku se dají najít specifika pro daný region. Jedno mají ale společné - v naprosté většině pokrmů je základem rýže. Může jít o formu rýže nám známé vařené, o rýži smaženou nebo placky, nudle, či dokonce dezerty z rýžové mouky. Indonésané dokáží s pomocí pár dodatečných ingrediencí vytvořit z této základní suroviny tak výtečná jídla, že jí ani po měsíci pořád nebudete mít "po krk". Nejlepší tradiční pokrmy najdete tam, kde stojí dlouhá fronta místních. Jídel u stánku se nebojte. Tam, kde jedí místní, tam je jídlo čerstvé a dobré. Jen na vidličku a nůž zapomeňte - na jezení máte stejně jako místní obyvatelé ruce ;-)

Vybraná typická indonéská jídla:

Nasi goreng - nasi znamená v indonéštině rýže, goreng smažený. Jedná se tedy o smaženou rýži, která bývá ochucena sójovou omáčkou, česnekem, šalotkou, čili papričkou (ne vždy je jídlo pálivé) a tamarindem. Nejčastěji bývá doplněna volským okem. Nejčastější varianty nasi goreng jsou:
- nasi goreng ayam - smažená rýže s kuřecím masem
- nasi goreng udang - smažená rýže s krevetami
- nasi goreng jamur - smažená rýže s houbami

Sate - pokrm původem z největšího indonéského ostrova Jáva, který je dnes rozšířený snad po celé Indonésii. Sate je obecně název pro špíz, který má stejně jako nasi goreng množství masových i vegetariánských variant. Typické jsou:
- sate ayam - kuřecí špíz
- sate babi - vepřový špíz - populární u nemuslimské populace
- sate udang - krevetový špíz
- sate telur - vaječné špízy (například z křepelčích vajíček)

Soto - zjednodušeně řečeno "vývar". Soto je polévka tradičně složená z masného vývaru, masa nebo sóji a zeleniny. Nejčastěji je možné ochutnat polévku kuřecí (soto ayam) a hovězí (soto padang nebo soto bandung)

Babi guling - jídlo typické především pro Bali. Babi guling je vepřové maso pečené na ohni. Podává se s rýží, malým salátkem, smaženým špekem a krevetovými krekry

Bakso - oblíbená indonéská polévka s rýžovými nudlemi a koulemi z hovězího masa (existují i jiné varianty).