Lekce mexické kultury II - Voladores (=Létající)

Voladores, v překladu do češtiny „létající“, jsou nespornou součástí mexické kultury, i když v současné době slouží spíše jako turistická atrakce. A čím že takoví voladores vynikají?

Jedná se o skupinu mužů oblečených do typických vyšívaných šatů, kteří předvádějí rituál pocházející z indiánského kmene Totonak v oblasti mexického města Veracruz.

Čtyři muži šplhají jeden za druhým na vysoký sloup, na jehož vrcholu je kolem dokola lavička ve tvaru čtverce – každá strana čtverce pro jednoho letce.

Jako poslední nahoru leze pátý člen skupiny, který si s sebou nese flétnu s bubínkem a posadí se doprostřed na vrchol sloupu. Nahoře si čtyři letci za neustálého rituálního hraní pátého člena na flétnu a bubínek omotají kolem nohou lano. Letci lavičku postupně roztočí, v jeden moment se čtyři sedící zakloní a přes lavičku se přehoupnou. Lano se jim postupně odmotává z nohou a oni slétávají hlavou dolů k zemi. Těsně u konce se přetočí a došlápnou nohama na zem.

Během celého rituálu ostatní členové skupiny, kteří se neúčastní samotného létání, vybírají od přihlížejících malé či větší dobrovolné „koukavné“.

Diskusní téma: Lekce mexické kultury II - Voladores (=Létající)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek