Lisabon a jeho čtvrti

Lisabon

 

Lisabon je hlavní město Portugalska ležící na řece Tajo. Jeho název pochází z fénického pojmenování Alis Ubbo, neboli “bezpečný přístav”, z 12. století př. n. l., když už byl významným obchodním centrem. To z něj činní nejstarší město v celé západní Evropě. Hlavním městem Portugalska se stal až o mnoho později, v roce 1255.

 

V průběhu staletí se na území Lisabonu mísily kultury, především křesťanská, arabská (muslimská) a židovská. Každá ve městě zanechala svůj otisk. Poblíž sebe se stavěly kostely i mešity s typickými prvky pro jednotlivá náboženství. V roce 1755 však Lisabon zasáhlo silné zemětřesení, které usmrtilo přes 30 000 obyvatel a srovnalo se zemí asi 85% města. Jedno z mála míst, která si zachovala původní ráz, je původně arabská čtvrť Alfama.

 

Ulice centra byly po řádění přírodního živlu kompletně přestavěny podle plánů markýze Pombala a v takové podobě se s malými obměnami a modernizací budov zachovaly dodnes.

 

Lisabon je přímořské město s příjemným subtropickým klimatem. Léta jsou zde teplá a suchá, zimy mírné a deštivé.

 

Lisabonské čtvrti

Belém býval v minulosti místem, odkud se mořeplavci vydávali na své zaoceánské plavby. Na jejich počest byl na břehu řeky Tajo vztyčen Památník objevitelů. O pár set metrů dál se nachází turistický symbol Lisabonu - Belémská věž (Torre de Belém), která původně sloužila jako opevněný maják. Ta měla mimo jiné sloužit jako obrana blízkého Kláštera sv. Jeronýma. Jedním z nejpopulárnějších míst Belému je nepochybně cukrárna Pasteis de Belém, kde si mohou návštěvníci vychutnat (prý ten úplně nejlepší) pastel de nata v celém Lisabonu, jestli ne vůbec na světě.

 

Alfama je nejstarší lisabonskou čtvrtí. Zahrnuje oblast od vrcholku s Hradem sv. Jiří (Castelo de Sao Jorge) po řeku Tajo. Od dob dávných dodnes je považována za čtvrť chudinskou. Po večerech je plná typických tklivých melodií portugalského fada.

 

Baixa nebo Baixa Pombaline je bezesporu nejnavštěvovanější čtvrtí hlavního města Portugalska. Poprávu je nazývaná srdcem Lisabonu. Čtvrti dominuje Obchodní náměstí (Praca do Comercio) s vítězným obloukem a jezdeckou sochou krále Josefa I.

Bairro Alto, doslovně Horní čtvrť je nejvýšše položenou částí Lisabonu. Čtvrť je vyhlášená především čilým nočním životem a hudbou z okolních obchůdků, restaurací a barů. Pravděpodobně nejatraktivnější způsob jak navštívit Bairro Alto, je svezení výtahem Santa Justa ze sousední čtvrti Chiado.

Chiado je především nákupní čtvrtí plnou kaváren, cukráren, knihkupectví a především obchodů s oblečením. Narozdíl od nespoutané Bairro alto je Chiado považovaná za čtvrť spořádanější a elegantnější.