Zdraví a hygiena

Na cestu do Mexika je centry cestovní medicíny doporučované očkování proti žloutence typu A a břišnímu tyfu. V případě dalších očkování už se názory rozcházejí. Mít nějaké navíc pravděpodobně není na škodu, ale zároveň nejsou nezbytná například při pobytu pouze v oblasti Karibiku. Pokud plánujete cestu do méně turistických oblastí, je doporučené navíc očkování (případně přeočkování) proti choleře, vzteklině, záškrtu, spalničkám a tetanu.

Stejně tak jsou rozdílné názory i na používání antimalarik. Obecně je snížená pravděpodobnost výskytu malárie na Yucatánském poloostrově ve státech Quintana Roo, Yucatán a Campeche. Naopak vyšší rizikovost je na severu Mexika ve státech Sonora a Chihuahua, a dále ve státech Oaxaca a Chiapas. V každém případě se doporučuje používání repelentu, který je možné koupit ve větších obchodech za cca 60-90 pesos.

V případě potřeby není v Mexiku nijak obtížné najít lékárnu. Dá se říct, že lékárny jsou ve městech na každém rohu. Léky jsou mnohem dostupnější i bez předpisu a v lékárnách kromě nich koupíte i spoustu dalších věcí. Pro Mexičany je to takový malý obchod. Ze svého pobytu mám zkušenost i s nemocničním zařízením v Palenque, ve státě Chiapas. Mexičtí lékaři a obzvláště ostatní personál nemluví anglicky (pravděpodobně až na výjimky). Pokud ale umíte alespoň pár základních výrazů, kterými popsat váš problém, jsou velmi ochotní. Z různých zdrojů jsem se dočetla, že léčba je pro cizince v Mexiku velmi nákladná. V mém případě bylo ošetření „pro mé zelené oči“ zcela zdarma, takže záleží na konkrétním zařízení a lékaři.

Pro elmininaci jakýchkoliv potíží je dobré dodržovat některá základní pravidla, především se vyvarovat pití vody z kohoutku. I místní obyvatelé si kupují balenou. Pokud potřebujete vodu na vaření nebo opláchnutí zeleniny, můžete ale použít právě i kohoutkovou.

Dále se příliš nedoporučuje konzumace potravin ze stánků na ulici. Trávicí ústrojí místních je zvyklé, ale vaše by nemuselo vždy reagovat pozitivně. Záleží samozřejmě na vlastním úsudku, zkušenostech a konkrétním stravovacím zařízení.

Diskusní téma: Zdraví a hygiena

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek