Den sto dvacátý šestý - Erasmácká kuchařka - díl první

Pět dní do konce… V posledních pár dnech i počasí sdílí atmosféru, která zavládla nad Student Village. Obloha se zamračila a uronila nejednu slzu stejně jako mnozí z nás, ať už odjíždějící nebo ti, kteří na svůj odjezd ještě čekají. Pryč ale s pesimismem. Naše good-bye party nejsou jen ve znamení loučení ale i posledních šancí poznat naše národní (nebo zcela individuálně vymyšlené) delikatesy. Aby nejen ty z posledních dní ale i většina těch, které jsme ochutnali během krásných pěti měsíců, neupadly v zapomnění, rozhodla jsem se tentokrát pro článek netradiční (a na pokračování) s názvem „Erasmácká kuchařka“. Takže tady je první díl…

 

Úplně první národní unikát jsme ochutnali 5. ledna 2009 při první kitchen party (nezaměňovat kitchen party a cooking party – kitchen party se sice odehrávaly, jak název napovídá, v kuchyni, ale s vařením nic společného neměly J). Takže tady je – brazilská...

1) Caipirinha:

Ingredience: limetky, cukr, cachaça (nebo vodka)

Příprava: Na jednu skleničku caipirinhy potřebujeme půlku limetky. Tu rozkrojíme na čtyři dílky, vhodíme do skleničky, zasypeme dvěma lžícemi cukru a pořádně rozmačkáme. Zbytek sklenice vyplníme kostkami ledu. To vše zalijeme brazilským národním alkoholickým nápojem zvaným cachaça nebo v dostupnější variantě prostě čistou vodkou. Přiklopíme shakerem a řádně protřepeme. Takto připravený nápoj dozdobíme plátkem limetky a můžeme ochutnávat. Saúde! (Na zdraví!)

 

(Za naučení děkuji na první pohled nebrazilskému Brazilci Rodrigovi)

 

Prvním pokrmem cooking party, který odstartoval tradici našich mezinárodních obědů a večeří, byl pravý český smažák. O jeho úspěšné výrobě jste si mohli přečíst už 22. ledna 2009 tady. Jen pro zopakování...

2) Smažený sýr:

Ingredience: široké plátky eidamu či jiného tvrdého sýra, mouka, vejce, strouhanka, olej, brambory, sůl, zelenina podle chuti.

Příprava: Plátky eidamu obalujeme postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance (pro jistotu postup ještě jednou zopakujeme, aby byla pěkná kůrčička a sýr se neroztekl po celé pánvi. Na oleji osmažíme. Zároveň vaříme v osolené vodě brambory jako přílohu. Na talíři vykouzlíme umělecké dílo pomocí zeleniny různého druhu a barev.

(Šéfkuchařem jsem byla já, do výroby jsem zapojila všechny, kteří byli okolo J)

 

Abychom si dokázali, že láska prochází žaludkem, uspořádali jsme jednu velkou mezinárodní vařící akci přesně na sv. Valentýna, tedy 14. ledna 2009. Tady je ochutnávka ze třech různých kontinentů:

 3) Čínské plněné knedlíky

Ingredience: voda, mouka, mleté vepřové maso, celer, hlávkové zelí, česnek, mrkev, sůl, koření

Příprava: Z vody a mouky vypracujeme těsto, ze kterého následně uděláme malé placičky. Zeleninu nastrouháme na drobno, smícháme s mletým masem a dochutíme solí a kořením (bohužel jsem se nedozvěděla jakým, takže experimentujte). Masovo-zeleninovou směs zabalujeme do těstových placiček a vaříme v osolené vodě. Knedlíky jsou hotové, když začnou plavat na hladině. Ochutnali jsme i v polském provedení – místo masové směsi byla směs obilná. Polská kamarádka mi ale zatím nesdělila, co vše se v náplni skrývá.

(Děkuji Amandě, vlastním jménem Weikun, a Wendy, jejíž čínské jméno je pro mě dodnes zahaleno tajemstvím)

 

4) Brazilské Brigadeiro

Ingredience: 4 lžíce kakaa (sladkého), jedna lžíce margarínu, plechovka kondenzovaného mléka, čokoládová rýže

Příprava: V menším hrnci rozpustíme při střední teplotě margarín, přilijeme kondenzované mléko, přisypeme kakao a vše pořádně promícháme. Vaříme, dokud nebude hmota tuhá. Necháme brigadeiro chladnout. Když je hmota zchlazená, tvoříme z ní rukami namazanými margarínem malé kuličky. Ty poté obalujeme v čokoládové rýži. Tuhle kalorickou bombu jsme pro velký úspěch vyzkoušeli hned několikrát a vždy zmizelo vše do poslední kuličky.

(Opět děkuji šéfkuchaři Rodrigovi a tentokrát i jeho pomocníkovi Leandrovi)

 

5) Veronika’s Valentine cake nebo-li kokosová roláda

Ingredience: improvizace, tudíž berte s rezervou – sklenička cukru, sklenička hladké mouky, 4 vejce, lžíce oleje, jahodová marmeláda, margarín nebo máslo, strouhaný kokos, čokoláda

Příprava: Oddělíme žloutky a bílky, oboje vyšleháme do pěny. Do žloutkové pěny přisypeme cukr a opět šleháme. To samé pokračuje po přilití oleje a přisypání mouky. Na závěr vmícháme bílkovou pěnu. Těsto rozetřeme na pečící papír tak, aby vznikla jen tenká vrstva. Pečeme na 180° tak dlouho, až je těsto klasicky „do růžova“. Po vyndání z trouby ještě teplou placku s pečícím papírem srolujeme do rolády, aby si těsto zapamatovalo tvar. Po zchladnutí odrolujeme, sundáme papír, těsto potřeme marmeládou a opět zarolujeme. Téměř už hotové dílo potřeme kokosovo-máslovým krémem (kokos rozetřený se změklým máslem) a dozdobíme rozehřátou čokoládou.

(Vlastní improvizace vzniklá na základě kamarádovy touhy po kokosovém dortu)